Öne Çıkan Yayın
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
LİNÇ KÜLTÜRÜ
Linç Kültürü
Linç… Bugünlerde çok duyar olduk. Peki gerçekten linç ne, olmalı mı, linç edene ve linç edilene ne zararı var?
Linç genellikle sosyal medyada yapılan, bir kişinin veya bir oluşumun fikrini, eylemini ya da söylemini toplumun ya da büyük bir sosyal medya kitlesinin eleştirmesi, yanlış bulması, ya da ona karşı çıkmasıdır.
Peki linç olmalı mı? Lince iki bakış açısından bakmak mümkündür. Bunların birincisi: Yanlış olan bir şeye topluca olan bir karşı çıkış, direniş veya bir duruş ki bu iyi bir olgu, caydırıcı bir tavırdır. İkinci bakış açısı ise toplumda doğru bilinen yanlışı anlatmak veya toplumu herhangi bir şekilde olumlu anlamda geliştirmek, bir şey sunmak isteyenlerin ayağına bir taş, onu bu yolda sendeletecek bir engeldir. O zaman bu durumu toplumumuzun lehine kullanmak mümkün müdür ve nasıl olacaktır? Bunun cevabı: Toplumun önüne çıkarılan yenilik ve fikirlerin toplum önünde iyi anlatılması her mecradan gelen eleştirilere güzel bir dille cevap verilmesidir. Eğer lincin muhattabı toplumun doğru bildiği yanlışlara da dokunuyorsa linç edilenin kendini iyi anlattıktan sonra bu lince göğüs germesi gerekmektedir.
Lincin en büyük zararı toplumun ve devletin gelişimini engellemesidir. Bunun için olaylar iyi değerlendirilmeli tabiri caizse içinde bulunulan sürü uçuruma koşuyorsa bu sürüden ayrılmalıdır.
Hayrullah ÖZKAN
Yorumlar