Öne Çıkan Yayın
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
KİTAP OKUMANIN FAYDALARI
Özellikle ''Bilgi Çağı'' olarak adlandırılan çağımızda, sosyal medyanın bataklığından kurtulup kendi gelişimimize önem vermemiz ve ilk emri ''Oku !'' olan bir dinin mensupları olarak kitap okumaya daha çok zaman ayırmamız gerekiyor. Kitap okumanın bilimsel olarak ruh halimizde ve çevremizle olan ilişkilerimizde oldukça önemli etkileri bulunmakta. İşte bu yüzden bu yazımızda kitap okumanın öneminden ve faydalarından bahsedeceğiz. O zaman lafı daha da uzatmadan başlayalım;
- Ruh Halimiz ve Stres Üzerindeki Etkileri
Kitap okumak, okuduğunuz kitabın türüne göre değişmekle beraber, ruh haliniz üzerinde oldukça pozitif etkileri bulunan bir aktivitedir. Açıkcası çağımızın en önemli sorunlarından birinin stres olduğunu göz önünde bulundurursak bu etkilerin önemini daha iyi anlarız. Kitap okumak sizin gündemden ve günlük hayattaki sorunlarınızdan uzaklaştırıp rahatlattığı için stres düzeyinizi oldukça düşürürerek ruh halinizi iyileştiriyor. Yapılan bir araştırmaya göre, kitap okumak stres seviyesini %68 oranında azaltıyor.
- Kelime Dağarcığına Etkileri
Hiç şüphesiz çok kitap okuyan insan çok fazla yeni kelimelerle karşılaşır. Ki bu da kelime haznenizin gelişmesini sağlar. Kelime dağarcığınız arttıkça daha kolay cümle kurmaya , akıcı konuşmaya, sohbetlere daha çok dahil olmaya ve zamanla herkese kendinizi dinletmeye başlarsınız.
Daha geniş bir kelime hazinesine sahip olmak, hem yazarlar, hem de konuşmacılar için çok önemlidir. Ne de olsa daha fazla kelimeye sahip olmak işinizde sizi bir adım öteye taşır. Kısaca kitap okumak çevrenizle olan ilişkilerinizi ve işinizi de olumlu etkiler.
- Zeka Gelişimi ve Hafıza Üzerindeki Etkileri
Kitap okumak kompleks bir faaliyettir. Hem kitabı görmek, okumak, çözümlemek, gözünüzde canlandırmak gibi bir çok işin birden yapılmasını gerektirir. Bunlar da beyninizin uyarılması sağlar. Konsantrasyonunuzu güçlendirir. Hayal gücünüzü geliştirir. Öğrenme ve analiz hızınızı artırır.
2009 yılındaki bilimsel bir araştırmada ise düzenli kitap okumanın beynimizdeki beyaz madde oluşumunu arttırdığı kanıtlandı. Bu beyaz madde ise öğrenme yetisini ve hafızayı güçlendirip , aynı zamanda zihinsel rahatsızlıkları iyileştirdiği düşünülüyor. Kısaca kitap okumak beyni ve hafızayı her alanda geliştiriyor.
- Uyku Kalitesine Etkileri
Uyumadan önce kitap okumak uykuya dalmayı kolaylaştırır, kortizol seviyesini (stres hormonu) düşürür, zihnin uykudan önce boşalmasına ve rahatlamasına sebep olur. Huzursuz düşünce ve durumları bir kenara bırakıp rahatlayan zihin kolaylıkla uykuya dalar. Bu sayede hem uyku hem de rüya kaliteniz artar.
- Diğer Faydaları
Kitaplar bize farklı bakış açıları kazandırır, yeni bilgiler edinmemizi sağlar. Genel kültür ve vizyon seviyesini geliştirir. Hayal gücünü, empati yeteneğini geliştirir. Daha güzel konuşmayı ve doğal olarak iletişimi geliştirir. Karar vermeyi kolaylaştırır. Kişinin geleceğe umutla bakmasını, hedefli ve planlı olmasını ve en önemlisi amaçlı bir hayat yaşamasını sağlar. Yazımı ünlü Hintli Hekim ve Hatip Deepak Chopra'nın şu anlamlı sözleriyle bitiriyorum ;
''Hayatın amacı amaçlı bir hayattır.''
Yorumlar
Fakat günümüzde insanlar, kitaplardan kaçmak suretiyle kendi totaliter rejimlerini kendileri için inşa ederler. Yani kitap okumayarak az kelime ile düşünmeye ve az kelimeyle konuşmaya alışırlar. Peki az kelimeyle düşünen ve az kelimeyle konuşan bu insan profili nasıldır?
Bu insanlar sadece hazzını düşünür. İç güdüsel hareket ederler. Meselelere çok fazla kafa yormazlar. “Bana ne” cidirler. İdare edilmeleri, yönlendirilmeleri, zihinlerinin ele geçirilmesi kolaydır. Gördüğüne inanırlar. Meselelerin arka planını merak etmezler. Konuşurken İki kelimelerinden biri “falan filan”, “aynen” gibi klişe kelimeler olur. Zira kendisini ifade edecek çok fazla kelimeleri yoktur.
İşte bu nedenlerle Ali Haydar kardeşimin vurguladığı gibi kitabı elimizden düşürmeyelim. Özellikle kerim olan kitabı.
Selam ve dua ile...