Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Yayın

KUDÜSTE EZAN SESLERİ

Ağladım.. ağladım göz yaşı keselerimde yaş kalmayana dek Kudüs'ü dinledim o gece yarısında, iyice anlayana dek...  Başım ağrıyor, kaşlarım ağırlaşıyor düşündükçe hali, Selahaddin'in niye gülmediği şimdi daha da belli... Her zerremle utanıyorum şu anki halimden, Benim imanım eksik mi Selahaddin'inkinden?  Anadolu'dan geçen Haçlılara niye dur dedi atalarımız? O zamanlar namusumuza ne güzel sahip çıkarmışız. Şimdi kim nerde ne yapıyor bizi hiç alakadar eder mi? Gerici değiliz biz ayol biraz modern olalım değil mi?  Lanet olsun bizi bu hallere düşürenlere! Dünya ile oyalayıp gözümüze perde çekenlere. Yazıklar olsun elbet, bu oyuna düşen bizlere de! Nasıl oldu da değiştik bu kadar kısa sürede?  KUDÜSTE EZAN SESLERİ YOK ama sesimiz çıkmıyor! Memnun muyuz halimizden, niye kimse uyanmıyor? Bu duruma sela gerek, bari Kudüs'te o okunsa, Ama doğru, onu okuyacak müezzin de maphusta...  Nasıl hesap vereceğiz o çetin sorgu gününde? Gözlerimizi yummadan kör olmuşuz yeryüzünde....

İNSAN NE İÇİN YAŞAR?


 İnsanlar dünyaya amaç bulmak için gelir ve çoğu insan (neredeyse hepsi) hayatının ilk kısımlarında amacı olduğuna inanır. İnsanlar yaşları ilerledikçe genel olarak iki farklı yola saparlar; 

  • İlki ve en çok görüleni amaçtan çeşitli nedenlerle uzaklaşıp amaçsızca savrulmaya başlamak, bu durum kişiyi herkesin yanında görmek isteyeceği bir emir kulu haline getirir. İşte bu insanların kimse yanında kıymetleri yoktur.
  • İkinci tip ise doğuştan zengin insanlarda çok görülen hayallerinin aslında hayatının parçalarından biri olduğunu fark etme halidir. Zengin olarak sadece milyarderleri düşünmeyelim. Zengin, genel olarak herhangi bir şeye fazlasıyla sahip olandır.

3. Yolu Aramak ;
Amaç bulan insanlar genelde savruluyor dedim ama bazı insanlar var ki ne için yaşadığını unutmuyor ve hayatta kalmayı gerçekten başarıyor işte bu insan nasıl oluyor da bunu başarıyor gelin bir göz atalım:
  1. Misyon Belirlemek: Misyonun Türkçe karşılığı hedeftir ama kullanım olarak baktığımızda klasik manadaki hedeflerden değil misyon insanın kendine zorluk olarak belirlediği gerçekleştirmeyi kendine şart koştuğu ve gerçekleştirince mutlu olacağı hedeflerdir. İnsan kendini tek misyonla sınırlandırmamalıdır. Birden fazla alanda birçok misyon belirleyerek kendi hayatını renklendirmeli ve onlara ulaştığını görmelidir. Misyon belirlerken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de ilk adımları yere yakın tutup sonrakileri çok yukarı koymaktır. Başka bir nokta da yüksek hedefleri yani hayalin bir önceki aşamasındaki hedeflerini insanların olumsuz tepkilerini absorbe edemeyecekken ortalık yerde söylememesidir aksi durumlarda bu hedefler iyice ulaşılamazlaşır ve o kişiyi insanlar içinde kötü konumlu hale getirir.
  2. Vizyon Haritası Oluşturmak: Vizyon, belirlediğimiz misyona giden yoldur yani hayatımızı dizayn etmeye çalışacağımız sistem. Çoğu başarılı insanın misyonlarına bakıldığında pek birbirleriyle bağlantılıymış gibi gözükmez ama hem o insanlar kendi içlerinde tutarlı bir yol izlerler hem de diğer başarılı insanlarla bağlantılı noktaları vardır işte bu bağlantılı noktalar misyon, aralarındaki çizgiler ise vizyondur. Vizyon için belirlemek yerine harita oluşturmak ifadesini kullandım çünkü vizyon bir yoldur ve o yol gerçek bir harita gibi olmalıdır, bir nehir gibi olmalıdır, kollanmalı şekiller almalı ve durmaksızın ilerleme eğiliminde olmalıdır, insanın vizyonu son misyonuna ulaştığında o insan ileriye doğru gitmek için yeni bir başlangıç noktası oluşturmalıdır. En uzak gözüken misyonları vizyonla kendimize yaklaştırırsak bu hayatın kazananlarından oluruz!
  3. Hayal Kurmak: Ve insanın son hali emekli olmayı hak ettiği an: hayalinin gerçek olduğunu gördüğü an. Misyon ve vizyon gerçek olmak zorunda fakat hayal gerçekten hayal olmak zorunda çünkü insan hayalini gerçekleştirince (ki hayalin amacı gerçekleştirememek ama sürekli yaklaşmaya çalışmaktır) hayatta bir amacı kalmaz yaşam o insan için biter. Hayal kurarken hayalimizin gerçekleştirilemez olmasına çok dikkat etmeliyiz eğer hayalimiz bir gün hedef olacak kadar bile bize yaklaşırsa acilen yenisini kurmalıyız.




Selam ile...

(uzun süredir aklımda olan bir meseleydi bence güzel oldu yorumlarda görüşmek üzere eleştiri ve önerileri bekliyorum:))

Tahsin SATIOĞLU

Yorumlar

Tuncay Türker dedi ki…
Hayırlı olsun
Unknown dedi ki…
Hayırlı olsun
Adsız dedi ki…
Hayırlı olsun
Devamını bekliyoruz
Ali Haydar SUCU dedi ki…
Kalemine sağlık Tahsin
Adsız dedi ki…
Güzel bir ilk yazı olmuş. Tebrikler. Daha dazla bize ait kelimeler üzerinden yürümek daha güzel olabilir. Ancak genç bir kalem erbabının yazısına da çok müdahale etmek doğru olmaz. Farkındayım. Siz genç yazarların yazdıklarına çok ehemmiyet veriyorum. Sizler geleceğin yazarları, şairleri, mütefekkirleri olacaksınız. Bu yüzden düşün dünyanız çok kıymetli. Farkında mısınız bilmiyorum ancak sizler geleceğin düşünce dünyasını inşa ediyorsunuz. Bu yüzden kafa konforunuzu, düşünce dünyanızı güzel inşa etmelisiniz. Muvaffakiyetler dilerim. Selam ve dua ile...

Serkan Güçlü
Eren Ocaklı dedi ki…
Gerçekten düşündürücü bir yazı.
Özellikle "Hayalin Gerçekleştirilemez Olması" kısmı gerçekten okunmaya değer..

Popüler Yayınlar